trešdiena, 2014. gada 5. februāris

Runebergin päivä ^^

Heeey! :))
Šodien blogā būs rakstiņš vairāk nevis par tēmu `kā man iet`, bet kaut kas ar, iespējams, ne tikai man interesantu info, ar ko gribu padalīties.
Karogi pie Universitātes
Jau janvāra sākumā, saņemot par brīvu plānotāju no UEF Studentu Apvienības un šķirstot to, pievērsu uzmanību, ka 5. februārī ir pirmā no dienām, kurās tajā plānotājā pierakstīts, ka ir kādi svētki. Šorīt pamostoties un jau no gultas pamanot aiz loga plīvojam Somijas karogu, sāku domāt, kas par lietu, apskatījos plānotājā, ka ir Runeberga diena (Runebergin päivä) un iegooglēju, kas tas tāds.
Īsumā (neiedziļināsimies vēsturiskos faktos), Runebergs bija somu dzejnieks (05.02.1804. - 06.05.1877.), kas rakstīja darbus galvenokārt par dzīvi Somijas laukos (zviedru valodā), un uzskatāms par Somijas tautas dzejnieku. Viņš ir tas, kas ir Somijas himnas vārdu autors. Un vārdi no viena no viņa dzejoļiem pat ir izmantoti manas mīļākās somu folk metāla grupas Ensiferum (kur tad nu es bez metāla) dziesmā Old Man:
"Sweeter far than life I found that love was"
"Sweeter far than love to die as he did"
Kāpēc es vispār rakstu par kaut ko tādu blogu - somiem ir viena interesanta tradīcija. Runeberga dienu atzīmē katru gadu 5. februārī ar gardumu, kas saucas Runebergintorttu. Par to mums šodien somu valodas lekcijā pastāstīja Katri. Kaut ko tādu (vismaz oriģinālu) var atrast tikai Somijā un kopumā tikai laikā no janvāra sākuma līdz Runeberga dzimšanas dienai. Sīkajiem pat skolās šajā dienā dodot tādu kā saldo, un universitātes ēdnīcās arī, protams, ka kaut kas tāds ir atrodams, šodien piedevām ar akciju (pirms tam nebiju ievērojusi, vai tāda lieta pārdevās) - pērc 6 kūciņas un ir lētāk.
Leģenda vēsta, ka Runebergam garšoja no rītiem brokastīs ēst šādu saldo ar punšu un augļiem. Viņa sieva Frederika (ar kuru viņam bija astoņi bērni - random fakts) esot izveidojusi šādu recepti. Tortītes sastāvā ir mandeles un rums, kā arī virspusē aveņu džems un cukurots riņķītis.
Tā kā Katri mani ieintriģēja ar kaut ko tādu, izdomājām ar Matīsu, ka jāpaņem pusdienās arī šis. Es neesmu saldumu fane, bet bāc, šī bija viena no garšīgākajām lietām ever, ko esmu ēdusi ^^ Matīss pēc pusdienām vispār smaidīja kādu stundu, ka esot bijis nu tik labi :D Grūti īstenībā paskaidrot, pēc kā garšo, varbūt pēc ļoti mīksta un krēmīga muffina ar riekstiem, kam virsū ir ievārījums un cukura krēms. Bet jā - ja ir iespēja, noteikti pagaršojiet! :))
Pusdienas ^^
Kaut kā tā izskatās pusdienu paplāte. Smieklīgi ir tas, ka tā mazā kūciņa maksāja 2.40 €, bet viss pārējais, kas ir uz paplātes, jebšu kompleksās pusdienas - 2.35 €. Tas brīnums uz šķīvja ir makaronu un gaļas sacepums, parasti vēl visādi ēdieni ir pieejami, liec, cik gribi (gaļai ir limits, ja ir saskaitāma gabalos). Salātus var samest vēl visādus. No dzērieniem - ūdens un šoreiz mājas kvass/alus (nezinu, kas tas ir). Un bez maizes ar sviestiņu arī iztiku, tāpat pierijos kā cūka. Ehh, kaut Latvijā tā varētu pierīties fakultātē :/
Karogi pie Uni tuvplānā
Vēl viena random lieta - par bibliotēku. Šodien beidzot noskaidroju, kā ir iespējams kaut ko izprintēt ķipa par velti kā studentam, jo katru mācību gadu studentam tiek piešķirtas 400 bezmaksas printēšanas lapas. Printēt var no jebkura bibliotēkas datora (kas nav domāti tikai bibliotēkas datubāzes izmantošanai), bet vēl ir trīs atsevišķi kompīši `žurnālu lasāmajā telpā`. Ielogojoties datorā ar savu username un password, uz desktopa ir shortcuts `Printing Account`, kas rāda, cik tev kontā ir naudas. Sākotnēji tie ir 20 €, un katra izdruka maksā 0.05 €, līdz ar to tā arī sanāk tās 400 lapas. Un printēt it kā varot ne tikai bibliotēkā, bet arī citās ēkās, nezinu gan, kā notiek tur. Rītdien būs jāmēģina kaut kas arī ieskenēt :D
Nu jā, laikam jau have fun and take care! Jāpieķeras beidzot maģistra atskaitei.

Vairāk info par Runeberga dienu:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru