piektdiena, 2014. gada 10. janvāris

Orientation un pirmie bio studiju kursi :)

Heeey! :)
Šodien biju plānojusi uzrakstīt kārtejo bloga ierakstu, lai padalītos ar iespaidiem par pirmajām lekcijām un tā. Šodien dikti daudz teksta būs. Un dažas bildes, protams :)
8.janvārī mums turpinājās orientation kursi, kas šoreiz gāja no deviņiem rītā līdz trijiem dienā - tika stāstīts par studentu dzīvokļiem, visādām atļaujām (par dzīvošanu un tā), nereāli smieklīga lekcija par somiem, viņu kultūru (aņuki, par Lordiem, hokeju utt., protams, ka es to visu zināju, bet vienalga forši), par veselības aprūpi, tad bija testiņš, ko tu zini par Somiju (dabūju visvairāk - 14 no 15 pareizām atbildēm ^^), īsa lekcija par bibliotēku un lekcija, kā lietot WebOodi (līdzīga sistēma kā mūsu LUISs). Pa vidu, protams, starpbrīdis un arī pusdienu pārtraukums.
Un īstenībā somi ir forši. Man vajadzēja samaksāt studentu biedrības dalības maksu uz semestri (57€) un pēc tam izprintēt apstiprinājumu. Aizgāju uz bibliotēku pajautāt, vai var izprintēt, ja neesmu oficiāli students vēl. Tas onka mani palaida pie sava datora, lai es varu samaksāt caur i-banku to naudu, tad izprintēju to lapeli, samaksājot 0.10€, tik forši :) Un jā - ar to maksājuma apstiprinājumu aizgāju uz studentu servisu, aizpildīju anketu (protams, iedevu arī pasi), un mani ofic piereģistrēja kā studentu te :) Pasūtīju arī internetā studentu karti (maksā gan 15.10€), ar kuru ir baigās atlaides campus ēdnīcās (mazliet vairāk kā 2€ maksā normālas pusdienas, tur čaļi krauj virsū tik daudz ēdiena, ka pierīties acīmredzot var pa nopietno par to naudu. btw, ēdnīcā atlaidi vari dabūt arī ar lapiņu, ko dod reģistrējoties, kamēr 2 nedēļas tiek izgatavota studentu karte). Plus vēl 50% atlaides starppilsētu vilcienos un autobusos pa Somiju, it kā arī veikalos, kino un tamlīdzīgās vietās baigās atlaides. Dabūšu, izmēģināšu, uzrakstīšu :)
Šitāda migla bija visu laiku, kamēr bija silts... Fočēts ar telefonu. Pie universitātes :)
Un vakarā sāku skatīties WebOodi kursus, uz kuriem varu piereģistrēties. Principā, pat ja tu esi biologs, tu vari paņemt pilnīgi jebkādus kursus no visādām fakultātēm, kaut vai kaut kādas administratīvās tiesības (protams, ja pavilksi kaut ko tādu bez priekšzināšanām), vienīgi, atbraucot atpakaļ, tava fakultāte noteikti kaut ko ne pa tēmu neatzīs. Un jā - īstenībā uz kādu lekciju var aiziet arī random cilvēks uz ielas, ja nav vietu ierobežojumu (kā, piemēram, laboros vai datorklasēs). Nice :) Bet nu, problēma tāda, ka kursi nav konkrētās dienās un konkrētos laikos, bet gan tie laiki ir salikti kaut kā randomā, līdz ar to ir vairākas lekcijas, kas pārklājas, ja kursu ir daudz. Un lielākā daļa no viņiem ir janvārī-februārī, tā kā man līdz marta vidum vispār nebūs neviena brīva diena ;( Aprīlī pagaidām paredzēts tikai viens kurss, it kā ir vēl divi, kas mani interesē, kas būtu aprīļa beigās vai maijā, tā kā siltā laikā varēšu slaistīties apkārt :)
9.janvārī piecēlos sešos, jo astoņos jau bija pirmā lekcija `Forest resource assessment, management and planning`. Istenībā brīnos par sevi, ka sapratu pilnīgi visu, ko pasniedzējs runāja (un jā, mazliet kaut kas par sampling design ir mācīts arī biologos :)), vienīgi grūti domāt angliski pagaidām, lai tēmā iebrauktu. Pēc tam aizgāju paklausīties stundu garu lekciju orientation kursa ietvaros par bibliotēkas izmantošanu. Nekas sarežģīts, jo mūsu bibliotēkā ir līdzīga online pasūtīšanas sistēma. Viņiem gan ir stipri foršāk - grāmatu tu vari dabūt par 0.50€ pat tad, ja viņa atrodas Kuopio vai Savonlinnas bibliotēkā, plus, ja pasūti grāmatu, tev parāda shēmu, kurā stāvā un kurā plauktā meklēt. Un jā - grāmatas vai izņemt un nodot, izmantojot īpašus automātus. Es laikam neesmu tik advancēta vēl, lai tādas lietas uzskatītu par neko īpašu :)
This one is especially for Katja :)) Lieksa!
Pēc bibliotēkas aizgāju uz to mežu resursu laboratorijas darbu, kur Excelī vajadzēja rēķināt visādas standartnovirzes, 95% ticamības intervālu un tamlīdzīgu sviestu (ko R programma smuki dara pati, bet nē, mums pašiem jāraksta tās tizlās formulas x_X). Sajutos stulba, ja godīgi. Un jā - labori nav jāiesniedz, bet gan par katru jāuzraksta īsa atskaite un gada beigās jānodod, nice. Un pēc tam mums bija divu stundu garš pasākums orientation kursa ietvaros īpaši biologiem un mežiniekiem (kopā - Faculty of Science and Forestry). Biologi ir sasodīti forši! Kamēr citu fakultāšu studenti savos orientation sēdēja auditorijā un tizli klausījās, mums Markku (tas profesors, ko satiku jau svētdien faķī) un Jarkko bija sagatavojuši četru veidu ņammīgas bulciņas, pašceptu (vismaz tā Markku teica) un ļoooti garšīgu kēksiņu, tēju, kafiju un lielus traukus ar pienu un saldo krējumu klāt ^___^ Sēdējām ņammājām, kamēr viņi runāja, izstāstīja visu par kursiem, ko viņi piedāvā angliski šajā semestrī (pat man beidzot tapa skaidrs, kas un kā :D). Un man patīk attieksme - viņi par visu don't care :D Tu drīksti nemt visu, ko gribi, cik daudz (vai cik maz) gribi - atkarīgs tikai no tavas universitātes prasībām. Un pēc tam mūs izvadāja vēl pa divām campus mājām, kas pieder fakultātei, parādīja dažas telpas un tā. Tīri nice sanāca.
Bildes ar vilku man nav, bet te būs mīļš lūsītis :)

Tad aizbraucu mājās (Matīss man parādīja to foršo meža celiņu, kuru man ieteica izmēģināt vīrietis, no kā pirku velo, tik labs naksnīgs izbrauciens pa mežu sanāca) un vajadzēja drīz vien braukt atpakaļ uz pirmo ballīti - Get to know each other vakaru Ilona klubā. Sākās ballīte ar spēli, kurā visiem tika izdalītas lapiņas ar apgalvojumiem, un katram no tiem vajadzēja atrast cilvēku, kam tas atbilst (piemēram, kam ir zaļas acis, tetovējums, mazāk kā 20 gadi, kas māk 5 valodas, noskaitīt somiski no 1-10, pateikt 6 valodās `es tevi mīlu`, kas ir redzējis visas `Star Wars` filmas, ceļojis Ziemassvētkos, izdomājis Jaungada apņemšanos, ir aktīvs padomes biedrs, kam vārds sākas ar L, kas ir jaunāks par tevi, nāk no cita kontinenta, kam garšo salmiakki, kas dzīvo Joensuu vairāk kā mēnesi, kas ir pirmo reizi Somijā, kas nāk no savas valsts galvaspilsētas, dzers pirmo dzērienu Joensuu šovakar, ir nofotografējies ar Joensuu vilku, ir bijis vismaz 10 valstīs utt.). Līdz ar to nācās staigāt, ar visiem runāties un iepazīties. Un tad jau tur visi līda dejot un dziedāt karaoke, mēs ar Mišu (no LV) gribējām laicīgi iet prom, bet karaoke dziedāja tik foršas vecās dziesmas (piemēram, Queen un Beatles, Bon Jovi utt.), ka nevarēja jau aiziet. Jā, un alkohola cenas nogalina. Laimīgajā stundā dabūju Karjala aliņu par 4€, pēc tam jau maksāja 5€. Nav forši :D Un jā - nezinu, kāpēc, bet man vismaz pieci somi pajautāja `oletko sinä suomalainen?` (vai es esmu somiete). Un pāris somi nāca saskandināt, bļaujot `kippis` (jebšu `priekā`). Tiešām izskatos pēc suomalainen? :D Tā kā man šodien bija jāceļas sešos, drīz pēc divpadsmitiem devāmies ar Mišu prom, aizgājām līdz Nuottaniementie (apmēram km līdz manām mājām), kur dzīvo viņš, tālāk braucu viena pati. Ap diviem aizspēros gulēt, šodien ļoti `forši` bija piecelties. Jessie jau čīkstēja, ka 11 nevarēja piecelties, kaut gan aizgāja prom vienos :D
Un jā - šodien no rīta bija fun, jo temperatūra pēkšņi nokritās līdz mīnusiem. Es, kā jau ļoti gudra meitene, vakardien velo notīrīt neiedomājos, līdz ar to viņš viss bija ar slapju, visur kur salipušu sniegu. Un naktī tas viss skaisti sasala tā, ka man priekšējā riepa piesala visā garumā pie dubļusarga, pakaļējai fragments arī, slēdzene sasala tā, ka nevarēju pagriezt ciparus, lai attaisītu (nācās sildīt rokās, par laimi, pagriezās), un arī uz viena no zobratiem, kur virsū ir ķēde, uzsalis sniegs, līdz ar to grab pamatīgi, it kā ar moci brauktu :D Rītdien arī jāminās uz centru, lai satiktu manu mentori beidzot, cerams, ka tas ričuks būs braucams. Jo teiksim tagad ārā ir -9°C, bet pēc sajūtām -17°C. Un visu nedēļu sola ne vairāk kā -10°C. Sasodīti auksti! Bet jā, es nesūdzos, man patīk. Ja vēl to velo varētu ienest telpā, atsaldēt un izžāvēt, būtu pavisam labi :D
Un laikam jau pieņemsim, ka izstāstīju visu, ko gribēju. Have fun and take care! :))

2 komentāri:

  1. Thanks for the sign ^^
    Are lynx's ears wooden? They kinda look like banana peels :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "Она выполнена из интересной комбинации камня и металла: тело из светлого гранита и бронзовые уши."
      You can read about some interesting places in Joensuu here: http://www.silver-ring.ru/ru/info/town/joensuu/
      I haven't had time to explore the city yet because of uni... Hopefully will see everything in April&May :))

      Dzēst